Planujesz romantyczną kolację we dwoje, szukasz pomysłu na szybki lunch, a może zastanawiasz się, gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecin na pewno Cię nie zawiedzie! W artykule podpowiadamy z czego słynie kuchnia regionalna oraz jakie dania oferuje gastronomiczny rynek Szczecina. Gdzie zjeść, na co zwrócić uwagę, i które restauracje warto wybrać – poznaj nasze wskazówki.
Regionalne przysmaki - co zjeść w Szczecinie?
Najpopularniejszym przysmakiem jest oczywiście słynny w całej Polsce paprykarz szczeciński. Jak smakuje ten niebanalny specjał? Paprykarz powinien mieć nie tylko rybny, ale też lekko pikantny, pomidorowy smak. Obecnie to wyjątkowe połączenie ryb, warzyw i ryżu jest jedną z potraw wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Nie mniejszym uznaniem cieszy się też pasztecik szczeciński, czyli drożdżowe ciasto z farszem, smażone na głębokim tłuszczu. Do jego wnętrza wkłada się najczęściej mięso, pieczarki i ser lub kapustę z grzybami. Pasztecik to obowiązkowa pozycja w menu, gdy odwiedza się Szczecin. Gdzie można dobrze zjeść i jednocześnie poczuć zew historii? W centrum miasta wciąż funkcjonuje najstarsza pasztecikarnia w mieście.
Wśród regionalnych specjałów warto wskazać także gęsinę, tosty z sosem i całuski przypominające niewielkie paczki. Nie sposób zapomnieć też o piernikach szczecińskich w marynistycznych kształtach czy Zupie Anny Jagiellonki.
Kuchnia międzynarodowa – co zjeść? Szczecin kusi przysmakami
Nie masz ochoty na regionalne przysmaki i zastanawiasz się, co zjeść? Szczecin jest miejscem, w którym z powodzeniem znajdziesz też dania kuchni międzynarodowej. Największym uznaniem cieszą się potrawy kuchni włoskiej, która zachwyca połączeniem ziół, warzyw, serów oraz mięsa i owoców morza. Zdecydowanie warto posmakować spaghetti Bolognese, risotto lub ravioli, a w formie deseru świetnie sprawdzi się kremowe tiramisu.
Co jeszcze oferuje rynek gastronomiczny w Szczecinie? Wielbicielom surowych ryb i pszennego, grubego makaronu rekomendujemy wybór restauracji japońskiej. Esencjonalny ramen i świeże sushi to świetny pomysł na azjatycki obiad. Osobom, które wolą bardziej wyrafinowaną i elegancką kuchnię, polecamy restaurację francuską. Wykwintne dania na pewno zaspokoją podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Szczecin - gdzie zjeść dobry obiad?
Zbliża się pora obiadowa, rozglądasz się za gustownym lokalem, aby świętować ważną okazję? Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść, Szczecin ma świetne miejsce do zaoferowania! Niemal w samym sercu miasta zlokalizowany jest Hotel Dana, w którym najlepsi kucharze serwują kuchnię tradycyjną i międzynarodową. W czym specjalizuje się ta restauracja w Szczecinie?
Tatar wołowy z borowikami i oliwą czosnkową, opiekany ser kozi lub zapiekane pierogi z kaczką idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Świetną propozycją na danie główne będzie stek z polędwicy wołowej w towarzystwie frytek z batatów i zapiekanej kapusty pak choi. Wielbicieli ryb zachwyci pieczony łosoś w sosie chrzanowym z soczewicą oraz dodatkiem zielonego groszku. Nie brak tu również sałatek na bazie świeżych warzyw, smacznych zup i wybornych deserów. Wciąż zastanawiasz się, gdzie na obiad? Szczeciński Hotel Dana to idealnie miejsce!
Gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecin przyjazny rodzicom
Rodzice nierzadko muszą wybierać między klimatyczną knajpką z dobrym jedzeniem a miejscem dedykowanym najmłodszym. Nie oznacza to jednak, że w stolicy zachodniopomorskiego nie ma lokalu spełniającego oba te kryteria. Zatem, gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecińska restauracja w Hotelu Dana zaprasza na wyborne dania z dziecięcego menu. Maluchy na pewno z chęcią zjedzą rosół z domowym makaronem, nuggetsy z frytkami czy naleśniki z serem. Nie brakuje też propozycji dla małych łasuchów – deser lodowy albo czekoladowy fondant to desery, które skradną dziecięce serca.
Szczecin - gdzie zjeść kolację we dwoje?
Kino, wieczorny spacer i romantyczna kolacja we dwoje to idealny sposób na to, aby zadbać o relację z bliską osobą. Posiłek warto zaplanować jednak w lokalu, który zapewni odpowiednią oprawę. Idealnym miejscem jest restauracja w Hotelu Dana Szczecin, gdzie można dobrze zjeść w eleganckim wnętrzu. Potwierdzeniem wyjątkowej jakości kuchni jest jej obecność w Żółtym Przewodniku Gault & Millau. Jakich dań skosztować w jednej z najlepszych szczecińskich restauracji? Warto zacząć od delikatnego Carpaccio z łososia lub krewetek w winno-maślanym sosie z nutą chili i kolendry. Godnymi uwagi propozycjami są policzki wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym oraz Crème Brulee z chrupką skorupką.
Bez względu na to czy planujesz romantyczną kolację, czy obiad w gronie najbliższych - rozsmakuj się w szczecińskich przysmakach! Wybierz tradycyjne dania regionalne albo spróbuj kuchni z dalekich zakątków świata.