Rare, medium i well done – to trzy najpopularniejsze stopnie wysmażenia steka, królujące w większości restauracji. W rzeczywistości jednak występuje aż 6 poziomów wysmażenia, które różnią się smakiem, fakturą mięsa i jego soczystością. Dzięki temu każdy z nas ma szansę na danie, które idealnie trafi w jego kubki smakowe. Pozostają tylko pytania – jak usmażyć steka, by zniewalał soczystym aromatem? Jak przygotować stek, by zachować balans między surowością a wysmażeniem wołowiny? A w końcu – jaki poziom wysmażenia wybrać? Serwujemy garść informacji przygotowanych przez mistrza w swoim fachu!
Jak usmażyć steka? Zasady smażenia
Przygotowanie idealnego steka może wydawać się banalnie proste. W rzeczywistości – może takie być, pod pewnym warunkiem. Sekret tkwi nie tylko w doskonałej jakości mięsie i umiejętnościach kucharza, ale przede wszystkim w znajomości kilku kluczowych zasad pt. “Jak zrobić steka idealnego?”.
Każdy profesjonalny kucharz doskonale wie, że mięso smażymy dopiero wtedy, gdy osiągnie ono temperaturę pokojową, wrzucamy je na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, podczas smażenia nie nakłuwamy, a delikatnie przerzucamy szpatułką lub szczypcami tak, by nie straciło soku. To nie bez znaczenia, ponieważ wiedza dotycząca tego, jak usmażyć stek i jak zrobić stek wołowy, żeby był miękki czy jak przyprawić steka, pozwoli nam na pełne oddanie głębokości jego smaku oraz zachowanie odpowiedniej wilgotności i elastyczności tego wykwintnego dania.
Poznanie tajników mówiących o tym, jak przygotować stek do obróbki termicznej, to podstawa. Później pozostaje już tylko odpowiednie wysmażenie. To z kolei wydaje się najbardziej problematyczne. Jakie wyróżniamy stopnie wysmażenia steka, na jaki poziom wysmażenia się zdecydować i co do steka wybrać?
Jak przygotować stek? Stopnie wysmażenia
Nie tylko 3, a aż 6 – tyle mamy stopni wysmażenia steka. Od bardzo krwistego po całkowicie wysmażonego.
- Blue – najniższy poziom wysmażenia steka, oznaczający bardzo krwiste mięso. Stek podczas obróbki jest jedynie opiekany z każdej ze stron, a mięso w środku pozostaje ciepłe, ale całkowicie surowe. Białko jest ścięte jedynie na zewnątrz. Nazwa wysmażenia pochodzi od charakterystycznego koloru, jaki stek przybiera po zdjęciu z patelni – po delikatnym naciśnięciu palcem na mięso, możemy zauważyć wówczas delikatnie błękitne zabarwienie.
-
Rare – stek nieco bardziej wysmażony niż blue, jednak nadal krwisty. Mięso ma delikatnie rumiane boki, jednak w środku nadal jest czerwone.
-
Medium rare – najpopularniejszy poziom wysmażenia steka – stek jest średnio krwisty, bardzo soczysty. W środku mięso przybiera różowawą barwę, a po przekrojeniu wypływa z nieco czerwonawy sok.
-
Medium – stek średnio wysmażony, mięso nie jest już krwiste. Z zewnątrz jest dobrze wysmażone, a w środku przybiera brunatno-różową barwę. Stek jest elastyczny i nadal soczysty.
-
Medium well – stek dobrze wysmażony. Białko mięsa jest delikatnie ścięte, a kolor w środku staje się bardziej brunatny. Mięso dobrze wysmażone jest nieco twardsze, ale nadal elastyczne.
-
Well done – stek mocno wysmażony. Białko jest całkowicie ścięte, a mięso przybiera brunatny kolor. Charakteryzuje go chrupiący, miejscami nawet delikatnie przypalony, wierzch.
Jak przyprawić steka?
Idealnie przyrządzony stek to wykwintne danie, którym możemy zaskoczyć swoich gości podczas wyjątkowych okazji. Warto jednak wiedzieć, jak przygotować stek wołowy i jak przyprawić steka, by wydobyć jego niepowtarzalny aromat i podkreślić walory smakowe.
Do przygotowania klasycznej wersji wystarczy jedynie sól, pieprz oraz opcjonalnie świeże zioła. Warto jednak pamiętać, że serwując stek, wszelkie przyprawy dodajemy do niego już po usmażeniu. W przeciwnym razie zioła mogą ulec przypaleniu i nabrać gorzkiego smaku. Takie rozwiązanie rekomendujemy w restauracji w Szczecinie, w której serwujemy sezonowaną przez nas wołowinę. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj aromatyczny stek z pieca opalanego drewnem, dzięki czemu mięso uzyskuje charakterystyczny aromat podwędzanego dymu. Nasze steki doprawiane są masłem, świeżymi ziołami, solą morską i pieprzem. Zwieńczeniem wykwintnego dania może być karmelizowana cykoria, demi glace z palonym pieprzem i grillowany batat.
Jaki stopień wysmażenia steka wybrać?
Każdy z nas ma swoje osobiste preferencje dotyczące dań i odmienne kubki smakowe. Podobnie wygląda to w przypadku preferowanych stopni wysmażenia steka. Wielu smakoszy rozkoszuje się w bardzo krwistym mięsie, które pozwala poczuć pełnię nut smakowych. Dla początkujących miłośników steków zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będzie jednak mięso o średnim stopniu wysmażenia.
Chcesz przekonać się, jaki jest Twój gust? Masz ochotę spróbować najlepszych steków z sezonowanej wołowiny? Nie wiesz, co i gdzie zjeść w Szczecinie? Zapraszamy do hotelu Dana i zapoznania się z naszym nowym menu.