Pijemy je solo, a jeszcze chętniej łączymy z posiłkami. Stanowią kluczowy składnik wielu pysznych dań. W końcu to z nimi, kieliszek dobrego wina stanowi duet idealny. Pod jednym warunkiem – podstawą jest tutaj opanowanie sztuki dobierania odpowiedniego trunku. Na czym polega wine pairing i w jaki sposób dobrać wino do potrawy, by uwydatniło ono jej smak i aromat?
Dobór wina do potrawy – podstawowe zasady
Sztuka dobierania win do określonego typu kuchni, jej składników i aromatów, w skrócie – wine pairing. Brzmi nieco tajemniczo i dla wielu z nas jest owiany tajemnicą. Wino to szlachetny trunek, który święci triumfy w kuchni. Choć bardzo często towarzyszy nam w wydaniu solo, jeszcze częściej jest jednym ze składników bardziej i mniej wykwintnych dań. Ma jeszcze jedną rolę. Występując w niej ma za zadanie podkreślić i zrównoważyć smak dania oraz wydobyć harmonię aromatów. Umiejętność dobierania odpowiedniego wina do potrawy wymaga jednak nie tylko doskonałej znajomości trunku, ale i rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Pojawiają się więc pytania w stylu: jakie wino do serów, a jakie wino do ryby smażonej? Co dobrze podkreśli smak dań mięsnych, a jaki trunek będzie współgrał z makaronem?
Początkujący sommelierzy powinni zapamiętać kilka podstawowych zasad – wino różowe uchodzące za wyjątkowo subtelne i delikatne, świetnie zaprezentuje się w towarzystwie deserów i makaronów. O wiele cięższe i wyraziste wino czerwone, świetnie pasuje do czerwonych mięs. Wytrawny trunek o barwie białej znakomicie skomponuje się między innymi z drobiem, rybami czy owocami morza.
Jakie wino do sushi?
W kraju nad Wisłą sushi robi zawrotną karierę. Dobór odpowiedniego wina do dań kuchni azjatyckiej to jednak ogromne wyzwanie. Prawdziwa feeria smaków – surowa, grillowana czy wędzona ryba, marynowany imbir, ryż, wasabi, dodatki… Jakie wino do sushi wybrać, by dobrze komponowało się z taką mieszanką? Jakie wino do łososia czy do grillowanego tuńczyka dobrać?
Złożoność sushi pozostawia nam sporą przestrzeń do winnego eksperymentowania. Jednak z uwagi na to, że danie to kojarzy nam się przede wszystkim z rybą, najodpowiedniejszym wyborem wydaje się wino białe, jednoszczepowe. Odpowiedni balans złapiemy serwując sushi z umiarkowanie kwaskowym, a jednocześnie delikatnie słodkim aromatem wina. Dla miłośników nieco oryginalniejszych doznań kulinarnych, poleca się sushi z lampką wina musującego.
Jakie wino do krewetek?
Owoce morza – wydają się równie ekskluzywne jak wino. Pasują do siebie idealnie. Ośmiornice, ostrygi, krewetki – uchodzą za namiastkę luksusu i elegancji. Podobnymi synonimami karmimy się wówczas, gdy mówimy o dobrej jakości winie. Pozostaje zatem pytanie – jakie wino do owoców morza będzie najodpowiedniejsze? Jakie wino do krewetek wybrać, by podbić walory smakowe potrawy?
Każdy z nas zapewne nie jeden raz słyszał o najprostszym przepisie na pyszne krewetki – krewetki duszone w białym winie. To właśnie z trunkiem o barwie białej skomponują się najlepiej. Tutaj zasada jest banalnie prosta – danie popijaj zawsze takim samym winem, na bazie którego zostało ono przyrządzone. Krewetki stworzą genialny zestaw z orzeźwiającym, cytrusowym bukietem rodem z Hiszpanii lub Portugalii.
Pamiętajmy także o kluczowej zasadzie – jeśli zastanawiasz się, jakie wino do owoców morza pasuje najlepiej, optymalnym wyborem będą zawsze te wina o wysokiej kwasowości. Do dań na bazie makaronu z dodatkiem krewetek, wybierzmy jednak delikatnie różowe wina. W końcu nic nie skomponuje się lepiej niż róż trunku z subtelnym różem krewetki.
Sztuka dobrego wyboru – smak na najwyższym poziomie
Znawca wina. Wyspecjalizowany kelner zajmujący się serwowaniem win w restauracji. Doradca, który na temat wina wie wszystko. Sommelier – bo o nim mowa – to ekspert, którego umiejętności okażą się niezwykle pożądane także w kuchni. W końcu dobre wino to nieodłączny element sztuki kulinarnej, będący nie tylko jej dopełnieniem, ale także fundamentem.
Dla wszystkich miłośników wyszukanych smaków i aromatów, którzy chcą wziąć krótki urlop od codzienności, poleca się restauracja w Szczecinie serwująca wyśmienite posiłki łączące w sobie tradycję z nowoczesnością. Bogata karta win pochodzących z najróżniejszych stron świata będzie niczym wisienka na torcie. Sami zadbamy o to, by każda lampka wina była kompatybilna z serwowanym przez nas daniem!