Tradycja świętowania młodego wina z nowego rocznika pielęgnowana jest w wielu miejscach na świecie. Bez wątpienia, najbardziej znanymi młodymi winami są powstające we Francji Beaujolais Nouveau czy włoskie Novello. Warto jednak wiedzieć, że w krajach Europy Środkowej, również w Polsce, także obchodzi się święto młodego wina!
W restauracji hotelu DANA na weekend przygotowaliśmy do degustacji młode wino z lokalnej winnicy Turnau.
Świetnie składa się że wino idealnie współgra w smaku z gęsiną, dlatego na w Dzień św. Marcina w całej Europie podaje się smakowite potrawy z gęsi z winem. W Polsce pieczona gęś jest potrawą tradycyjną. A że Polska jest od wieków jest największym producentem gęsi w Europie, a zwyczaj serwowania gęsi i potraw z gęsiny sięga XVII wieku, nic w tym dziwnego.
Zapraszamy zgodnie z powiedzeniem
"Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę."