Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest paliwem dla organizmu. Odpowiednio celebrowane wprawia w dobry nastrój. Ze zdrowego nawyku śniadaniowego nie należy rezygnować także w podróży. Jak wyglądają śniadanie hotelowe i jakie są ich rodzaje? Jak zachować się podczas porannego posiłku w hotelu, by nie popełnić faux pas
Jak wyglądają śniadania hotelowe?
Najprzyjemniejszy moment każdego poranka? Celebracja rozpoczęcia dnia pysznym i pożywnym śniadaniem. Zarówno w domu, jak i poza nim. Przygotowując pierwszy posiłek w domowym zaciszu, możemy przyrządzić dokładnie to, na co mamy ochotę. Nocując w hotelu – choć mamy nieco bardziej ograniczone możliwości – z pewnością nie wyjdziemy z niego głodni. Dziś wiele obiektów oferuje nocleg ze śniadaniem, a te często bywają zróżnicowane tak, by odpowiedzieć na potrzeby najbardziej wymagających gości.
Często przeglądając ofertę hotelową możemy spotkać się z określeniami typu: “śniadanie w formie bufetu”, “śniadanie kontynentalne” czy “śniadanie angielskie”. Co one oznaczają? Jakie jeszcze są rodzaje śniadań hotelowych i co oferują?
Jakie są rodzaje śniadań?
Śniadanie w hotelu może przybrać jedną z kilku form. Najczęściej spotkamy się z takimi modelami jak:
- śniadanie kontynentalne
To lekka i szybka opcja pierwszego posiłku. Najprostsza forma śniadania, która składa się z kilku podstawowych artykułów spożywczych – pieczywa oraz dodatków do smarowania, takich jak masło, dżem czy miód. Do tego serwowane są gorące napoje. Niekiedy możemy spotkać się z wersją rozszerzoną, wzbogaconą o jajecznicę, parówki czy płatki śniadaniowe.
- śniadanie pełne
To znacznie bardziej obfity posiłek, który oferuje wszystko to, co zawiera w sobie śniadanie kontynentalne, a dodatkowo zapewnia szeroki wybór dań serwowanych zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możemy znaleźć w nim różne rodzaje pieczywa, owoce, jogurty, wędliny i sery, jak również kiełbaski na ciepło, jajka gotowane, naleśniki czy omlety. Zapewnia ogromną różnorodność posiłków, które mogą być przygotowywane osobno dla każdego gościa lub serwowane w formie bufetu śniadaniowego.
- śniadanie w formie bufetu
Bufet śniadaniowy w hotelu w formie szwedzkiego stołu to popularne rozwiązanie umożliwiające gościom samodzielne skomponowanie posiłku. Oferuje szeroki wybór potraw serwowanych na ciepło i na zimno. Na stole bufetowym znajdziemy zarówno różnorodne pieczywo, wędliny, sery, jajka podane w różnej formie, płatki śniadaniowe i owoce, jak również kiełbaski, jajecznicę, omlety, naleśniki i desery. Ten rodzaj śniadania pozwala na spróbowanie różnych potraw, dostosowując ich porcję do własnych potrzeb.
- śniadanie amerykańskie
Obfite i bardzo sycące śniadanie, które charakteryzuje się dużą liczbą smażonych składników. Obejmuje zwykle smażone jajka, bekon i kiełbaski, a często również naleśniki z syropem klonowym. Niekiedy serwuje także smażone ziemniaki lub frytki.
- śniadanie angielskie
Tradycyjny angielski posiłek cieszący się ogromną popularnością na całym świecie. Zwykle składa się ze smażonych jajek, bekonu, kiełbasek, pieczarek i fasolki w sosie pomidorowym. Dodatkowo oferuje tosty, a niekiedy również naleśniki z dodatkami. Uznawane jest za symbol kuchni brytyjskiej.
Śniadanie w hotelu – jak się zachować?
Śniadanie w hotelu to genialny sposób na dobre rozpoczęcie dnia, ale i wykazanie się doskonałą znajomością etykiety. Choć w domu możemy spożywać je chociażby w piżamie, w luksusowym obiekcie noclegowym będą obowiązywały nas jednak pewne zasady savoir-vivre. O czym warto pamiętać, by uniknąć popełnienia gafy? Jakie są największe błędy w czasie śniadania w hotelu i jak się zachować?
Po pierwsze – na hotelowe śniadanie nie wypada udać się w dresie. Ubranie powinno być czyste i schludne. W dobrym guście jest ubiór utrzymany w klimacie casualu. W kontekście biznesowego savoir-vivre, szczególnie podczas wyjazdów służbowych, warto zadbać o nienaganny wizerunek, gdyż w takich sytuacjach każde zachowanie może być odbierane jako element naszej profesjonalnej postawy. W przypadku obiektów serwujących śniadania w formie bufetu, ustawiamy się w kolejce. Nakładamy kolejne składniki na talerz, pamiętając przy tym o umiarze. Jedno jest pewne – jedzenia w hotelu nie zabraknie, więc nie bierzmy na zapas. Znacznie lepiej będzie wyglądało udanie się po dokładkę, niż zostawienie na talerzu niezjedzonego posiłku. W przypadku dokładki, po terenie restauracji nie spacerujemy z brudnym talerzem, a nabieramy posiłek na czyste naczynia. Nie wypada również mieszać na jednym talerzu wytrawnych dań z deserami.
Śniadanie w Hotelu Dana
Wakacyjny wyjazd czy city break? Bankiet firmowy czy impreza integracyjna w Szczecinie? Jeśli poszukujesz miejsca, które zagwarantuje Ci nie tylko luksusowy nocleg, ale i pyszne rozpoczęcie nowego dnia, wybierz hotel w Szczecinie Dana. Nasza restauracja oferuje śniadania w formie bufetu, które serwowane są w tygodniu w godzinach od 6:30 do 10:30, natomiast w weekendy od 7:00 do 11:00.
Marzy Ci się śniadanie do łóżka, a wieczorem posiłek z karty, który inspirowany jest kuchniami świata? Nie ma najmniejszego problemu! Co więcej – dla Nowożeńców, którzy zdecydują się zorganizować przyjęcie w naszym obiekcie na minimum 50 osób, mamy przepyszny prezent – śniadanie w naszej restauracji w Szczecinie! Zapraszamy!